EXPOSITIES

EXPOSITIE MOLUKSE GELIEFDEN IN MARTINIKERK DOESBURG

Op maandag 26 september opent de mini-expositie Molukse Geliefden, op deze schouders, en loopt tot en met 2 oktober. In de Annakapel van de Martinikerk hangen een week lang foto’s van familieleden die de Molukse gemeenschap in Doesburg de afgelopen zestig jaar heeft verloren.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door de werkgroep 60 Jaar Molukkers in Doesburg. Zij organiseren op 24 september een herdenkingsdag met herdenkingstocht. Tijdens deze tocht dragen mensen uit de gemeenschap foto’s van hun ouders, grootouders en overleden familieleden in processie naar de begraafplaats. Zij doen dat om 60 jaar Moluks leven in Doesburg te herdenken. En daar hoort onlosmakelijk ook de dood bij. Ook het besluit van de gemeente Doesburg om de graven van de eerste generatie ex-knil militairen en hun partners een behoudenswaardige status te gunnen, wordt hiermee gemarkeerd. De meegedragen foto’s komen in de Mariakapel te hangen.

De titel van de tentoonstelling is een afgeleide van de beroemde uitspraak van Isaac Newton: “Als ik verder heb gezien dan anderen, is dat doordat ik op de schouders van reuzen stond.” Een verwijzing naar de erfenis en het nalatenschap van de eerste generatie Molukkers in Nederland.

Op de eerste openingsdag speelt de beiaardier van de Martinikerk bekende Molukse wijsjes. De foto’s kunt u vanaf maandagmiddag 26 september bekijken in de Annakapel, tijdens reguliere openingstijden van de Martinikerk.

Kijk voor meer informatie op www.60jmid.jouwweb.nl

Rietje Bakker
The warmth of your embrace

Silence and Songs

Expositie “ONNOEMBAAR AANWEZIG” van RIETJE BAKKER – van 11 oktober t/m 28 november 2022

Als ik mijn atelier binnenkom, weet ik: hier hoor ik! Dit is de plek waar ik kan ademen, kan beschouwen en ontspannen kan zijn. Waar ik inspiratie ervaar om te laten zien wie ik ben en wat mij motiveert. Waar ik geen woorden nodig heb, maar waar ik mijn beeldtaal spreek.

Ik maak graag werk dat laat zien hoe ik in het leven sta en wat mij bezighoudt. Daarom zie je in mijn werk invloeden van de natuur, mijn geloof, eeuwenoude devotie en het leven van alledag.
                                                                                                     Werk dat uitnodigt om net even verder te kijken dan je eerste indruk. Is er nog een andere laag te ontdekken in het beeld waarnaar je kijkt?

“If I could say it with words, there would be no reason to paint “ – Edward Hopper

Naast de acrylverf die ik gebruik, kom je in mijn werk ook vaak andere materialen tegen: collage, textiel, bladgoud, raffia, vlas – kortom mixed media. Hiermee ga ik vrij intuïtief aan het werk en het is altijd weer bijzonder om te ervaren dat het schilderproces je soms een hele andere kant op leidt dan het idee waarmee je aanvankelijk begon.

Ik schilder nu bijna twintig jaar en er is nog steeds zo veel te ontdekken! De laatste jaren heb ik een aantal online programma’s gevolgd bij de Amerikaanse kunstenaar Nicholas Wilton en de Britse kunstenaar Louise Fletcher. Dat verruimde mijn blik en daagde mij uit om nog meer uitdrukking aan wat mij ten diepste drijft. Ik hoop met mijn werk ook beelden aan te reiken die iets laten zien van de Onnoembaar Aanwezige, zoals ik die ervaar.

www.rietjebakker.nl
social media: rietjebakkerart

ZILVERMUSEUM DOESBURG

Een verzameling van meer dan 400 objecten uit 20 verschillende landen, die een periode van 1700 tot 1920 beslaat. De toegang bedraagt € 3,00 p.p., kinderen t/m 12 jaar gratis.
Voor actuele informatie: www.zilvermuseumdoesburg.nl

Tijden: zie bij bezichtiging kerk

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Mosterdpot.jpg