Openingstijden Martinikerk

16 tot 31 augustus Liset van Dommelen en Henk Kuipers, SAMEN in zwart en wit

UNIEKE LOCATIE VOOR EVENEMENTEN OP MAAT

In het centrum van Doesburg staat wellicht één van de mooiere kerken van Nederland. Ongetwijfeld zijn er kerken die nog mooier en groter zijn, maar een multifunctionele kerk als de Grote of Martinikerk kom je zelden tegen.

Deze laatgotische kerk dateert uit de periode 1485-1530 en in 1972 werd een algehele restauratie voltooid. De kerk ziet er van binnen en van buiten dan ook fantastisch uit. Zoekt u een locatie met een speciale en historische ambiance? De Martinikerk in Doesburg biedt u dan ook vele mogelijkheden.

GESCHIEDENIS

De Martinikerk dateert van 1235 als Romaanse kerk. In 1487 werden toren en kerk door blikseminslag totaal verwoest. In 1532 werd de kerk als een laatgotische basiliek, opgebouwd in Nederrijnse trant. Een basiliek is een kerk, waarvan het middenschip met vensters boven de zijbeuken uitsteekt.

Het patronaatsrecht over deze kerk, het recht om een pastoor te mogen benoemen, werd door de bisschop van Utrecht in 1286 overgedragen aan de Ridderlijke Duitsche Orde (een geestelijke ridderorde, ontstaan tijdens de kruistochten). Dat zou zo blijven tot de Reformatie in 1578 in Doesburg zijn intrede deed. Het wapen van de R.D.O. is te vinden op één van de schildjes van de kroonluchter in het koor van de kerk en op de rugleuning van één van de trouwstoelen.

VERHUUR

Met overleg en een beetje goede wil kan er in de Martinikerk vrijwel alles georganiseerd worden.

Onze organisatie bestaat uit professionele vrijwilligers met horeca- en evenementenervaring. Gespecialiseerde verhuurbedrijven staan tot onze beschikking.