
RSIN/fiscaal nummer | 8525 51 939 |
---|---|
Kamer van Koophandel nummer | 57372438 |
Rekeningnummer | INGB 0000 0108 8 t.n.v. Stoelbroederschap Martinikerk Doesburg. |
Contactgegevens | Postadres: Roggestraat 14 6981 BK Doesburg Telefoon: 06-27072406 Email: staudt.frits@gmail.com |
Bestuurssamenstelling | Henk van Bokhorst, voorzitter Vacature, secretaris Frits Staudt, penningmeester Henja Nelson Jan van Petersen Frans Westra Ruud van den Berg |
Stoelbroederschap Martinikerk Doesburg heeft tot doel het bevorderen van de verfraaiing van het interieur van de Grote of Martinikerk te Doesburg door het verlenen van financiële bijdragen aan het college van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Angerlo-Doesburg. Sinds de traditie van de Stoelbroederschap in april 1977 in ere werd hersteld was het eerste doel het bijeen brengen van gelden om de kerkvoogdij te steunen bij de aanschaf van oudhollandse knopstoelen.
De bestuursleden ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden; noch geldelijk, noch in enige andere vorm.
Geschiedenis.
Al in de 17de eeuw kende men in Doesburg een aantal zogeheten Stoelbroederschappen: Kleine verenigingen die in de Martinikerk een eigen bank of gestoelte beheerden. Vroeger was het niet zo eenvoudig om lid te worden van een Stoelbroederschap. Evenals het lid zijn van een Gilde gaf het behoren tot een Stoelbroederschap een zekere status, want men kon zich een betaalde vaste plaats in een ‘herenbank’ of ‘stoel’ veroorloven.
Aan de laatste Stoelbroederschap kwam een einde toen door het opblazen van de toren (15 april 1945) de kerk zwaar beschadigd werd en het meubilair, waaronder de gestoelten van de broederschappen, voor een groot deel verloren ging.
In april 1977 werd de traditie van de Stoelbroederschappen – zij het in gewijzigde vorm – in ere hersteld door de oprichting van de ‘Stoelbroederschap Martinikerk Doesburg’.
In feite werd de vereniging uit nood geboren, omdat de toenmalige Kerkvoogdij der Hervormde Gemeente niet over voldoende fondsen beschikte om het onbruikbaar geworden kerkmeubilair te vervangen.
Nu is iedereen (man of vrouw) die de Martinikerk een warm hart toedraagt welkom als lid
Wie lid wordt van het Stoelbroederschap betaalt eenmalig een bijdrage en mag zich voor de rest van zijn/haar leven Stoelbroeder noemen. Vrijwel elke Stoelbroeder doneert op vrijwillige basis elk jaar een zelf te bepalen bedrag aan de vereniging.
Teerdag.
Elk jaar in de maand september vindt de jaarlijkse vergadering plaats, naar oud gebruik ‘Teerdag’ genoemd. Tijdens de jaarvergadering c.q. Teerdag worden de leden geïnformeerd over de activiteiten van het afgelopen jaar en welke plannen er voor het komende jaar op stapel staan.
Het andere deel van de bijeenkomst bestaat uit een passende lezing of een andere passende bijdrage die ook toegankelijk is voor niet-leden. Deze worden uitgenodigd door een persbericht in de streekkrant en/of het regionale dagblad.
Publiciteit en Contact.
Door middel van onze folder die onder andere in de kerk en bibliotheek worden neergelegd wordt bekendheid gegeven aan het bestaan van onze vereniging.
Maar ook door mond op mond reclame worden er nieuwe leden geworven.
Zeer lezenswaardig is het boekje: ‘Iets over stoelbroederschappen in het algemeen en die in de Grote kerk te Doesburg in het bijzonder’. Geschreven door dhr. J.W. van Petersen. Elk nieuw lid ontvangt dit boekje.
Interieurverfraaiing van de Grote of Martinikerk en overige activiteiten.
Verzoeken kunnen uitsluitend worden gedaan door het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente te Angerlo-Doesburg.
Het bestuur van de Stoelbroederschap bekijkt of de aanvraag past binnen de doelstelling. Als dat zo is gaat het bestuur over tot het werven van fondsen .
Ook bestaat de mogelijkheid dat de Stoelbroederschap zelf projecten initieert die verfraaiing van het interieur tot doel hebben. In dat geval is het College van Kerkrentmeesters dat toetst of het project voldoet aan de eisen die het College stelt aan verfraaiing van het kerkinterieur. Met het geld dat binnenkomt via fondswerving en de donaties van onze leden worden de projecten gefinancierd. Voorts draagt het bestuur er zorg voor dat er te allen tijde voldoende geld in de kas aanwezig blijft om de Oudhollandse knopstoelen die in de Grote of Martinikerk staan, indien nodig, te kunnen laten repareren.
Daarnaast denkt het bestuur van de Stoelbroederschap actief mee met het College van kerkrentmeesters omtrent de inrichting, gebruik en beheer van de Martinikerk; met name als het gaat over het behoud van het historisch en monumentale karakter van het interieur van het gebouw.
De Stoelbroederschap heeft door fondsenwerving en donaties onder meer bijgedragen aan de volgende projecten:
– Aanschaf van de oudhollandse knopstoelen na de restauratie van de Martinikerk.
– Rode kussens op de oudhollandse knopstoelen.
– Restauratie van de Kroonluchters en her aanbrengen van de schildjes op de Kroonluchters.
– Het herstellen d.m.v. het opnieuw bekleden van de kussens behorend bij de Pilaarstoel, (Stoelbroederbank).
– Het restaureren en aanbrengen van een lantaarn boven de ingang van de voormalige consistorie; nu de Stiltekapel.
– In de zijbeuk zuid zijn predikantenborden aangebracht.
– Een houten paneel met de spreuk “Silvesti cecidit Doesburgh in prodicionem” boven de ingang van de Martinikerk. De spreuk herinnert aan het verraad van Doesburg op Silvester, oudejaarsdag in 1467.