Textiel en Vezel Manifestatie
28-09-2019

Op 28 september a.s. verandert de Grote Kerk in Doesburg in een kleurrijke markt. Dan wordt voor de 20e keer de Nationale Textiel- en Vezelmanifestatie gehouden.

Liefhebbers van allerlei handwerktechnieken kunnen hun hart ophalen. Een grote variëteit aan materialen, producten en technieken zullen de kerk tot een waar ‘walhalla’ voor liefhebbers maken. Een kleine greep uit de plm. 40 stands: brei- en weefgarens, handbedrukte stoffen en handgeverfde garens, zijden sjaals en sieraden, leer en leren tassen, tricot kleding en accessoires, wol en vachten, alpaca kleding, handgeweven textiel, gevilte vogels en vissen, quiltmaterialen, gebatikte kleding, Indiase zijden sari’s en borduurwerk met kraaltjes, ( de techniek die gebruikt is bij de inhuldigingsjapon van Koningin Maxima!) De standhouders komen uit alle windstreken van Nederland. Uit deze regio komen o.a. Atelier Het bonte Schaap, Maja’s batik. Er worden workshops gegeven in blockprinten en vrij borduren. En er is een prachtige tentoonstelling met werk van 5 textielkunstenaars, die ter plekke iets willen vertellen over hun werk. Ook zijn er een paar demonstraties: sashiko (een Japanse borduurtechniek) en het kleurrijke Staphorster stipwerk. Volgens medeorganisator Marry Potjes uit Baak zullen bezoekers ogen tekort komen!

Wat 1980 begon als Verversmarkt, een markt om materialen en recepten voor wolverven uit te wisselen en te verkopen, is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een veelzijdige manifestatie. Toen de hausse van het zelf spinnen en verven voorbij was, deden andere bezigheden hun intrede. Er werd gevilt, gebreid, gequilt, gehaakt, stof geïmporteerd, gebatikt. Anno 2019 is er een zeer breed scala aan textiele materialen en producten. Spinnen en verven zijn al een tijdje terug van weggeweest, breien wordt weer volop gedaan, en oude technieken zoals borduurwerk met kraaltjes is een nieuw leven ingeblazen, mede dankzij Nederlandse couturiers die het toepassen in exclusieve kleding.

Grote of Martinikerk Kerkstraat 4 6981CM Doesburg Open van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang volwassenen €8, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis, jeugd tot 18 jaar €4

Parkeren kan het best op De Bleek, De Linie, Mauritsveld of bij de Jachthaven. Vanuit Dieren gaat er een bus naar Doesburg.

De kerk is toegankelijk voor rolstoelen.

Meer informatie op www.ntvmdoesburg.nl. Kijk voor het laatste nieuws op onze Facebookpagina!